Som en del af GEVs grønne strategi prioriterer vi biodiversiteten for at hjælpe til bedre vilkår for den lokale natur. Derfor fik vi forvandlet hele vores græsplæne på Tårnvej 24 til et indbydende område af stensætninger, vandhuld, højt græs og kvashegn for 2 år siden.
Måske har du set billedet nederst i artiklen på de sociale medier? Det viser tydeligt, at der er forskel på temperaturerne i byen afhængigt af, om der er vegetation eller ej. Temperaturforskellene er nok overdrevet på billedet, men meningen med billedet er god nok. Der er betydeligt varmere i byen end på landet.
GEV arbejder med øget biodiversitet på vores lokationer, som en del af den grønne strategi. Biodiversitetsområdet på Tårnvej 24 er med til at skabe bynære natur, og på sigt er det samtidigt med til at begrænse vores udgifter til vedligeholdelse af området, da græsset ikke skal klippes så ofte. Nu bliver det kun klippet for at skabe stier ind igennem området.
Camilla Damgård, bæredygtighedsassistent ved GEV, fortæller om området:
-Naturen er trængt. Mangfoldigheden af dyr, planter og insekter er på tilbagegang, hvilket potentielt kan være en katastrofe for menneskeheden. Ved at omlægge driften hos GEV sætter vi fokus på problemstillingen. Derudover giver det et signal om, at vi som forsyningsvirksomhed, forsøger at passe på naturens resurser.
Prioritering af biodiversitet i byområder er ikke noget nyt. Erhvervskvarterer ligger oftest i udkanten af byer og kan derfor fungere som korridorer for det lokale dyre- og planteliv ind til byerne. Samtidigt ligger virksomheder oftest på store jordområder, i tilfælde af at der skal udvides. Disse bare områder, kan virke som ørkener for biodiversiteten. Et enkelt område, som den omlagte græsplæne ved GEV, redder ikke verden, men GEV håber, at andre virksomheder bliver inspireret, af de muligheder som findes, og som kan være med til at gøre en lille forskel.
Naturen tager sin tid
Det kribler og krabler mellem de danske blomsterarter, som er plantet på vores biodiversitetsområde. Sommerfugle, græshopper, humlebier og harer er blevet spottet imellem valmuerne. Fugle er der også mange forskelligartede af: solsorte, ringduer, rødstjert, gærdesmutter og blåmejser. Men at skabe øget biodiversitet er også noget, der tager tid.
-Det er en proces, der er i gang, som vi først kan se resultatet af over længere tid. Overordnet set er det blevet godt. Specielt højen med de vilde blomster og stensætningen tiltrækker mange insekter og sommerfugle. Søen er også meget livgivende, den tiltrækker fugle og insekter, og der er endda ællinger, som er blevet udruget i området, fortæller Camilla.
Om det er vellykket at investere i biodiversitet på virksomhedsgrunde, er Camilla slet ikke i tvivl om: -Det har givet liv til et ellers øde og dødt område. Det er inspirerende og giver mod og lyst til at omlægge områder hjemme hos mig slev. Jeg har selv indtryk af, at mine kollegaer har det ligesådan, da der jævnligt bliver talt om området i kaffepausen. Så hvis andre finder den samme inspiration, synes jeg, vi kan kalde det en succes.
Biodiversitetsområdet er åbent for alle. Der er mulighed for at svale sig i skyggen på egetræsstubbene eller tage et hvil på bænken under egetræet. I området er der placeret QR-koder, som man kan scanne med sin telefon. QR-koderne indeholder små historier, der fortæller om de forskellige hotspots i området, og hvordan de gavner den bynære natur. Historierne er udviklet af GEVs adoptivklasse, 8. klasse, fra Grindsted Privatskole.
Er du blevet inspireret til selv at gå i gang? Så klik her, og bliv klogere på, hvordan man kan skabe mere biodiversitet på erhvervsgrunde.
FAKTABOKS: GEVs lokationer med fokus på bioversitet
Ved flisværket på Tingvejen er området bag værket blevet hegnet ind, og i samarbejde med Billund Kommune er der indsat får som går og græsser, og der er blevet etableret stier, så byens borgere kan opleve den bynære natur tæt på.
I Stenbæk Plantage ligger GEVs kildefelter, hvor man pumper grundvandet op fra undergrunden. Her er der anlagt et rekreativt område. Søen er renset op og bord-bænke-sæt er stillet op, så man kan spise sine medbragte rugbrødsklemmer. En sti fører rundt i det grønne, frodige område. Beplantningen skal kunne klare sig selv, og skulle et gammelt træ vælte, så får det lov at ligge. Så det kan gavne fugle, insekter og svampe.
© copyright GEV 2022.